Wat is Scrum? / Wat is Agile Scrum?

Scrum biedt een framework dat gebruikt kan worden bij de ontwikkeling van producten in teamverband. Van oorsprong is dit een methodiek die alleen gebruikt wordt bij IT projecten, maar tegenwoordig kan het ook zeker gebruikt worden in de non-IT sector. Scrum en Agile Scrum zijn synoniemen.

Maar wat is scrum precies? Lees op deze pagina een korte samenvatting van scrum aan de hand van de Infographic. Een meer volledige uitleg over de scrum methode is via de link te vinden.

Wat is scrum

Klik op de “Wat is Scrum?” Infographic voor een uitvergrote versie

De verantwoordelijkheden binnen Scrum

De kern van Scrum is dat het zelfsturende en multidisciplinaire Scrumteam een project oppakt. Dit is mogelijk, omdat Scrum ervan uitgaat dat de benodigde kennis bij de teamleden aanwezig is. Ieder teamlid is betrokken bij het verdelen van de taken, het benoemen van blokkades en het plannen.

Het team wordt geleid door een Scrum Master. Deze leidt aan het begin van iedere dag de ‘Daily Scrum‘ meeting, ook wel ‘Daily Standup’ genoemd, omdat deze meeting altijd staand gebeurd. De meeting duurt maximaal 15 minuten en de teamleden beantwoorden de volgende drie vragen:

  • Wat heb ik gedaan?
  • Wat ga ik doen?
  • Wat zijn de problemen?

Mede door deze meeting werken de teamleden nauw samen en kan veel kennis uitgewisseld worden.

Naast de Scrum Master is er de Product Owner. Deze werkt samen met de stakeholders en de klant(en) en maakt een lijst met taken en eisen. Dit wordt ook wel een ‘User Story’ genoemd. De Product Owner moet ervoor zorgen dat de belangrijkste vereisten als eerste geïmplementeerd worden. Dit wordt doorgespeeld naar de mensen van het Scrum team. Zij geven van iedere User Story een inschatting van de hoeveelheid tijd die nodig is en de ontwikkelcapaciteit. Het team kan een betrouwbare inschatting maken omdat de Stories regelmatig met de opdrachtgever worden besproken. Het werk loopt op deze manier bijna nooit uit.

Bekijk onze Scrum animaties om snel te begrijpen wat Scrum precies is

Ook interessant: