De Scrum Master: de taken en de verantwoordelijkheid begrijpelijk uitgelegd

De Scrum Master leeft Scrumregels na en faciliteert

De Scrum Master is verantwoordelijk voor het op correcte wijze uitvoeren van de Scrum aanpak. Dit wordt gedaan door ervoor te zorgen dat het hele team de Scrum theorie, werkwijzen en regels naleeft. De Scrum Master verleent service aan de Product Owner, het Scrum team en de organisatie.

Dit zijn de belangrijkste Scrum Master taken:

  • Zorgen dat elke stap van een Scrum project doorlopen wordt.
  • Eventuele belemmeringen tijdens het project oplossen of uit de weg gaan.
  • Zorgen dat iedereen begrijpt wat er gedaan moet worden en waarom.

Voor een volledig overzicht van alle Scrum Master taken, zie dit artikel dat wij onlangs publiceerden: compleet overzicht van Scrum Master taken.

Scrum Master tijdens standup

Beperkte autoriteit binnen het Scrumteam

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, heeft de Scrum Master geen autoriteit binnen het Scrumteam, omdat het team zelfsturend is. Deze verantwoordelijkheid kan dus niet als projectmanager optreden, aangezien het Scrumteam zelf bepaalt wat er in een sprint wordt opgepakt.

Een Scrum Master moet meer gezien worden als een ‘facilitator’. Hij zorgt ervoor dat het Scrumteam niets in de weg staat om het werk goed uit te kunnen voeren. Ook begeleidt hij het Scrumteam, de Product Owner en de stakeholder(s) tijdens verschillende meetings en zorgt ervoor dat de regels van Scrum worden nageleefd. Lees hier meer informatie over de verantwoordelijkheid en taken van de Scrum Master.

En contact met de klant?

De Product Owner staat in direct contact met de klant. De Scrum Master niet. Voordat een sprint gestart wordt komen het Scrumteam, de Scrum Master en de Product Owner samen voor een Sprint Planning meeting. Tijdens deze meeting deelt de Product Owner zijn visie over het project en het product dat gemaakt moet worden, en geeft hij toelichting op de eigenschappen van het product in de Product Backlog. Het Scrumteam rangschikt de eigenschappen in de Backlog op basis van de hoeveelheid werk en tijd die hiervoor nodig is.

Als dit gedaan is wordt bepaald wat in er in de komende sprint opgepakt gaat worden. Nadat dit is bepaald, verlaat de Product Owner de meeting en gaat het team de product-eigenschappen opsplitsen in taken die uitgevoerd moeten worden. Het is de verantwoordelijkheid van de Scrum Master om eventuele facilitaire problemen op te lossen.

Bekijk ook eens de volgende animatie om een nog beter beeld te krijgen van de Scrum Master verantwoordelijkheid: 

Scrum Master Ambities? In onze tweedaagse Scrum Master training dragen we kennis en ervaringen over die onmisbaar zijn voor het goed uitvoeren van de verantwoordelijkheid. De training wordt gemiddeld met een 8,6 beoordeeld en daar zijn we trots op.

Ook interessant: