De geschiedenis van Scrum

Jeff Sutherland en Ken Schwaber zijn de uitvinders van Scrum, een methodiek die in de vroege jaren 90 tot stand is gekomen. Zij introduceerden Scrum tijdens de Oopsla conferentie in Texas, waar ze een presentatie gaven over wat de implementatie van Scrum voor hen had opgeleverd in de jaren daarvoor. Scrum is in eerste instantie geïntroduceerd als een ontwikkelmethode voor software.

jeffken
Jeff Sutherland en Ken Schwaber

De naam ‘Scrum’ komt voort uit een paper geschreven door Takeuchi en Nonaka (1986), twee erkende management-denkers. In dit paper werd naar Scrum gerefereerd door te verwijzen naar de sport rugby, waarbij het belang van teamwork werd benadrukt. Het onderzoek dat in het paper besproken wordt, toont aan dat een optimaal resultaat in de ontwikkeling van een nieuw of complex product bereikt wordt wanneer teams, kleine en zelforganiserende groepen mensen, doelen krijgen om te behalen.

Maar waar is Scrum precies op gebaseerd? Scrum is gebaseerd op de theorie van het empirisme, eigenlijk: “empirische procesbesturing”.

Scrum is gebaseerd op de theorie van empirische procesbesturing, ofwel het empirisme. Empirisme gaat ervan uit dat kennis ontstaat uit ervaringen en beslissingen op basis van het bekende. Scrum is een aanpak om risico’s te beheersen. Drie pijlers vormen het fundament van elke implementatie van empirische procesbesturing: transparantie, inspectie en aanpassing.

Meer weten over Scrum? Bekijk dan onze animatie video.

Ook interessant: