Scrum Begrippen: de 12 belangrijkste
Onderstaande Scrum begrippen zijn belangrijk om te begrijpen als je met Scrum aan de slag gaat. Er zijn natuurlijk veel meer begrippen, maar we hebben de meest essentiële op een rij gezet. Klik op één van de Scrum begrippen voor een uitgebreidere uitleg. Alle begrippen komen ook terug in bovenstaande Infographic (klik op de afbeelding voor een grotere versie).
Begrippen overzicht
Het Scrum team is een zelforganiserend multidisciplinair team. Het team voert het werk uit tijdens iedere Sprint. Het team krijgt opdracht van de Product owner over “wat” er gemaakt moet worden, maar bepaalt zelf “hoe” het werk wordt uitgevoerd.
De Scrum Master is de procesbegeleider van het Scrum proces. Deze persoon zorgt ervoor dat de regels van Scrum worden gevolgd. Bovendien heeft de Scrum Master een coachende rol richting de Product Owner, de Developers, en de organisatie.
Een Sprint is een vastgestelde periode waarin het team een stukje van het eindproduct gaat opleveren. Iedere sprint heeft een sprintdoel. Daarnaast doorloop je iedere sprint dezelfde standaard bijeenkomsten.
De sprint planning is een bijeenkomst waarin de Product Owner het team vertelt wat het sprintdoel is en welke backlog items het belangrijkst zijn. Vervolgens schat het team in hoeveel tijd ieder item kost en uit welke taken een item bestaat. Het resultaat is een lijst met to do’s voor de komende sprint.
De daily standup meeting is een dagelijkse bijeenkomst waarin men een hulpvraag bij elkaar kan neerleggen. Zo kunnen obstakels snel overkomen worden.
De sprint review is het moment dat belangrijke stakeholders en de Product Owner naar het geleverde werk van het team komen kijken. Er wordt feedback gegeven en gekeken of de product backlog aangepast dient te worden.
In de retrospective wordt door het Scrum team teruggeblikt op het groepsproces van de afgelopen sprint. Er wordt altijd een verbeterpunt voor de samenwerking gekozen.
Dit is een lijst met User Stories. User Stories zijn brokken werk. Alle User Stories samen vormen het te realiseren eindproduct. Urgente Stories staan hoog op de product backlog.
De sprint backlog wordt door het team samengesteld in de planning bijeenkomst. Het is het overzicht van de User Stories die de huidige sprint gerealiseerd gaan worden.
De Product Owner is verantwoordelijk voor het maximaliseren van de waarde van het eindproduct dat het team oplevert. Dit doet de Product Owner door prioriteren van de Backlog items en goed stakeholder management.
Het scrumbord is een bord met drie kolommen: to do, doing, en done.
User Stories zijn brokken werk van de backlogs. Een User Story wordt als volgt geformuleerd: Als [stakeholder] wil ik [functionaliteit], om [reden].
De Product Goal beschrijft de toekomstige staat van het product en kan dienen als het lange termijn doel van het Scrum Team. Pas als het Product Goal behaald (of verworpen) is, kan het team aan een nieuw Product Goal werken.
Je kunt verdieping op de Scrum begrippen vinden door op één van de begrippen te klikken. Mis je belangrijke Scrum Begrippen? Kijk rond op deze website, want in dit overzicht zijn alleen de belangrijkste Scrum begrippen opgenomen.